Támogatók

Fővárosi Környezetvédelmi Alap

MOL-Ökotárs Alapítvány

mol_logo.jpg

ökotárslogo.jpg

Kispesti Önkormányzat

Barabás Téglakő

 

Friss topikok

  • Bihari Marcell: Sziasztok Nekem nagyon tetszik a csőrös-ollós szobrocska (én is arra szavaznék). De amúgy nekem ú... (2013.01.06. 21:55) Recycling szobor

Munkálatok közben... avagy összefogott a ház apraja nagyja

2013.05.30. 20:57 :: gaaanita

Az udvarfelújítás kezdetének időpontját a tervezetthez képest a márciusi rossz időjárási körülmények, és a kivitelező kiválasztásának nehézségei hátráltatták. A munkálatok végül 2013. április 25-én kezdődtek el. Az első pár napban a bontási munkálatok folytak, mely keretein belül az összes engedély nélkül felhúzott kocsibeálló és elhasználódott betonjárda el lett bontva. A bontás során a vártnál és a becsültnél több és vastagabb betonfelületek kerültek elő, mely a tervezettnél több konténernyi sittet, és ennek megfelelően a költségvetés ezen részének túllépését jelentette. Az udvaron a régi mozi egy melléképületének kb. 90 cm mély kb. 10 m hosszúságban húzódó alapját is megtaláltuk "szerencsére". A melléképületet már évtizedekkel ezelőtt elbontották, de az alapját, akkor nem vették ki, csak földig rombolták, és földet hordtak rá. Ezt jelen felújításnál teljesen fel kellett tárni, és ki kellett emelni, mivel ennek eltávolítása nélkül a megfelelő mélységű földtükröt nem lehetett volna kialakítani, és a terv szerint elhelyezett új telepítésű fákat sem lehetett volna a későbbiekben elültetni a tervezett nyomvonalon. Az alap kiemelése egyúttal földhiányt is okozott a területen, amit a későbbiekben szintén vissza kellett pótolni. Így a füves területekre jobb minőségű termőföld került visszapótlásra. Azonban ez is megnövelte a költségvetést.

A korábbi évben felmérést készítő kertészmérnök javaslatára a beteg akácfák kivágása is megtörtént az első héten. Kivágásuk után derült ki, hogy sokkal nagyobb mértékben voltak veszélyesek és betegek, mint az diagnosztizálva volt. Az egyik üreges volt belül, és a gyökérzetük nem tudott igazán mélyre hatolni, inkább a felszíni laza homokos talajrétegben kapaszkodott, kidőlhetett volna egy erősebb vihar során. Valószínűleg nem szabadott volna ilyen magasra nevelni őket. A megfelelő koronamagasság kialakítása a későbbiekre nézve is odafigyelést igényel majd az újonnan telepített fáknál.

Május első hetében a bontást, és a földtükör kialakítását, a légkábelek földkábelre cserélése, a területek kitűzése és szintezése, a térkövezés, a murvás parkoló, a tűzrakó és az emelt ágyású fűszerkert megépítése követte, mely munkálatok kb. 2 hetet vettek igénybe. Összesen 11 parkolóhely lett kialakítva. A választott térkő a magyar gyártású Barabás Téglakő lett, mely jól illeszkedik a meglévő környezetbe. Ugyanebből az anyagból készült el az emelt ágyású fűszerkert támfala, a tűzrakó és a szegélyek is.

A Pataki Tiles nevű kézműves csempe manufaktúrával készíttetett 4 db egyedi Kós Károly stílusú páva mintás olíva zöld kültéri csempe a térköbe lett süllyesztve.

Időközben társadalmi munkában a ház négy lakója részéről elkezdődött az emelt ágyású fűszerkert támfalán elhelyezett ülőfelület kialakítása. A munka a zártszelvények hegesztésével és festésével kezdődött, amik bele lettek betonozva a támfalba. Ezekre lett csavarozva a méretre vágott, szintén önkéntesek által vékonylazúrral átkent faburkolat. A komposztálót szibériai vörösfenyőből szintén egy lakó készítette el.

A kerti csap régi helyéről át lett helyezve az új helyére, vízórával felszerelve locsolási mellékmérő szerződést kötve a költséghatékonyabb locsolás miatt, és két kiállással kialakítva. Az egyik kiállás a füves terület öntözése miatt lett kialakítva. A későbbiekben egy fejlesztés során lehetővé téve egy félautomata/automata öntözőrendszer kiépítését. Az öntözést jelenleg 2 db esőztető és 1db szórófej látja el egy csapra szerelhető öntözőóra segítségével. A két kisebb szeparált zöldterület locsolása jelenleg kézzel történik. A másik kiállás általános kerti csapként szolgál majd, és itt lett elhelyezve a recycling kerti szobordísz is.

A kertépítő a talajjavítást követően a lakók segítségével elültette a 6 fát (2db virágos kőris, 1db mezei juhart, 1db galagonya fát, 1db madárberkenyét és 1db fegyverneki eperfát), majd elültettük a szolitereket (8 db nagy buxust, 5 db homoktövist, 1 db mogyoróbokrot, 2db törzsre oltott ciprust, 1db borókát, 3db ribizlibokrot) elültettük a 110 db fagyaltövet, amiből a parkolót és a füves területet határoló sövény került kialakításra. 

A füvesítés előtt speciális talajkondicionálóval és fűindító műtrágyával lett feljavítva a talaj. A füvesítést, mulcsozást, fák kikarózását a kertépítő végezte ezután. Összesen kb. ~115 nm terület lett befüvesítve. A fűszerkertet a lakók ültették be a fűszernövényekkel (levendula, citromfű, menta, stb...), a különböző fajta fűszernövényeket bukszussövény választja el egymástól. Továbbá a kivágott akácból fa tipegők lettek kialakítva és elhelyezve az emelt ágyásban. Végezetül az esővízgyűjtő is fel lett szerelve.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://wekerle.blog.hu/api/trackback/id/tr335406235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása