hidetés

Támogatók

Fővárosi Környezetvédelmi Alap

MOL-Ökotárs Alapítvány

mol_logo.jpg

ökotárslogo.jpg

Kispesti Önkormányzat

Barabás Téglakő

 

Friss topikok

  • Bihari Marcell: Sziasztok Nekem nagyon tetszik a csőrös-ollós szobrocska (én is arra szavaznék). De amúgy nekem ú... (2013.01.06. 21:55) Recycling szobor

A felújítás tervei

2012.12.12. 14:40 :: gaaanita

Eleget téve korábbi ígéretemnek; itt van a terv, a látványtervek és a leírás.

A beruházás célja az udvar már meglévő parkoló funkciójának optimalizálása és az újonnan tervezett funkcióinak kialakítása és összehangolása. Az udvar felújítási terve az itt élők felmért igényeire támaszkodik; tartalmazza a kerti pihenőhely és a fűszer- és gyógynövénykert létesítését; a meglévő zöld terület növelését új területileg védett fák és bokrok ültetésével; a ház lakói számára megfelelő számú parkolóhelyek kialakítását (figyelembe véve a helyi rendezési elvet, mely szerint a parkolást lehetőség szerint telken belül kell megoldani); a kerti csap felújítását egy helyi fémhulladék szobrász segítségével, mely a továbbiakban madáritatóként is funkcionál; új, minőségi, a ház építészeti jellegéhez illeszkedő burkolatú felület kialakítását; és az útvonalak kiépítését az udvart határoló házak, a kerti pihenőhely és a szeméttároló között.

  • A kerti pihenőhely megtervezéséhez az inspirációt a felújított Kós Károly tér adta. A pihenőterület része egy tűzrakó hely, egy pad és egy támfallal határolt, emelt ágyású közösségi kert. A forma központi része a tűzrakó-grillező hely, melyet körülölelnek a további egységek; az organikus formájú pad, és a fűszer- és gyógynövénykert. A terv szerint a kert tűzrakóhoz közeli részén fűszernövények, a távolabbi és a parkoló felőli részén dísznövények, cserjék és fák lesznek ültetve, melyek egyrészről megoldják az árnyékolást, másrészről jól strukturáltan leválasztják az udvar zöld részét a parkolótól, ezzel intimitást kölcsönözve a területnek segítve a terület közösségépítő funkcióit.

  • A fűszer- és gyógynövénykert létrehozása, közös gondozása erősíteni fogja a lakóközösség összetartozás érzését, generációs különbségeket hidal át, és míg használata az itt lakó jelentős számú legfiatalabb generáció tagjait öko-tudatos szemléletre neveli, addig a házban egyedül élő idős emberek elmagányosodás érzését csökkenti majd. Mivel a társasházban élők nagy részének nincs saját kertje, egy közösségi kert létrehozásával megvalósul életterük határainak kiszélesítése, emellett friss és vegyszermentes, saját termesztésű fűszernövényekhez juthatnak, ezzel még ha kis mértékben is, de csökkenthetik ökológia lábnyomukat. Nem elhanyagolható szempont továbbá, hogy jótékony hatással lenne a hely mikroklímájára és esztétikussá tenné a belső udvart.

  • meglévő kerti csap áthelyezése, felújítása és kültéri szoborként is funkcionáló újragondolása a tudatos környezetépítés része és a környezettudatos szemlélet figyelembevételével történik. Öhlmann István egy helyi hulladékfém szobrász, aki használt fémalkatrészekből készíti recycling szobrait, melyek népi motívumokból és témákból merítenek, ezáltal jól integrálhatók az itt lévő környezetbe. Így a tervek szerint a kerti csap használati értékén túl esztétikai értékkel is bírna, és projektünk szimbolikus részévé válna. A csap alá kőből vagy agyagból készült gyűjtőtál kerül, ami madáritatóként is funkcionál majd.

  • A tervben további minőségi zöldterületek kialakítására törekszünk a parkolóhelyek legoptimálisabb elhelyezési módjával. A tervek szerinti új zöldfelület ~160 m2.

blogterv.jpg

latvany2.jpg

latvany.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: recycling komposztáló fűszerkert

A bejegyzés trackback címe:

https://wekerle.blog.hu/api/trackback/id/tr474961616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása